Download Free Templates http://bigtheme.net/ Websites Templates

OSOBA DIJALOGA - OSOBA GODINE

lama

Pretpostavljamo, naime, da je najteži iskorak u izgradnji Hrvatske iskorak iz kulture govora u kulturu slobodnog i ravnopravnog dijaloga. Ovo priznanje dodjeljivat će se onim osobama u hrvatskom narodu koje na dosljedan i uvjerljiv način promiču ravnopravnost i slobodan dijalog među ljudima i kulturama, poštivajući pri tom dostojanstvo i slobodu svake ljudske osobe, te njena neotuđiva ljudska i građanska prava.

Priznanje će se, u načelu, dodjeljivati svake godine, a sastojat će se od plakete i diplome. Ujedno će dotičnoj osobi biti ponuđeno počasno članstvo u HAU-Split.
Prvo takvo priznanje dodijeljeno je za 1995. godinu gospodinu Vinku Nikoliću, hrvatskom književniku, dugogodišnjem emigrantu i zastupniku u Županijskom domu Sabora Republike Hrvatske.
Priznanje za 1996. godinu Vijeće HAU ? Split dodijelilo je 25. veljače 1997. godine akademiku HAZU Ivanu Supeku. Ovim priznanjem ujedno smo željeli doprinijeti pomirbi hrvatskog naroda, koja je bila narušena prvenstveno događajima iz II. svjetskog rata, a čije posljedice, nažalost, još i danas osjećamo.
Za 1997. godinu "Osoba godine-osoba dijaloga" dodijeljena je biskupu Franji Komarici iz Banja Luke.
Vijeće HAU je za 1998. godinu je priznanje dodijelilo gospođi Jeleni Brajši.
Za 1999. godinu izbor je pao na gospodina Krstu Cviića
22. veljače 2001. priznanje "Osoba dijaloga-osoba godine" za 2000. godinu, dodijeljeno je posmrtno gospodinu Vladi Gotovcu a uručeno je njegovoj supruzi gospođi Simoni Gotovac.